Xamarin 4.0 install problems : Drive F: Not found

I ran into some problems when installing the latest update to Xamarin 4. Whenever the installer popped up it would crash right after loading up and say something like “Drive F: not found”.

Now, to be clear, the source of this problem is not necessarily linked to the  Xamarin installer as this is known to happen to some installations going back all the way to Windows 7 and apparently it’s still happening now in Windows 10.

I don’t know what the exact reason is for this, but the good news is that I know the solution.

I suspect this has to do with bad unmounting of devices such as usb drives which makes msis confused when either trying to read the list of drives available or trying to pick a default. I would be very interested to hear from anyone who may be more knowledgeable on the matter.

In any case, I finally got around it by using the subst command. So here goes the solution:

Open a command prompt in Administrator mode. type :

subst [Drive letter causing the error]: “C:/Windows” 

Now open the installer and try again.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s